شرح استراتژی سئو و نحوه صحیح طراحی آن
برایتان جالب نیست اگر بدانید که بیش از 90٪ از محتوای موجود در وب، هیچ ترافیکی از گوگل دریافت نمی کنند؟ فکر می کنیم علت آن چه می تواند باشد؟ چه مسئله ای باعث می شود که علی رغم تلاش های فراوان برای بهینه سازی برای موتور های جستجو، ترافیکی دریافت نشود؟ برای دریافت پاسخ عجله لازم نیست! به طور خلاصه می توان پاسخ این سوال را در دو کلمه جستجو کرد: استراتژی سئو . کلماتی که دنیایی حرف در پشت خود دارند. در ادامه این نوشته سعی می کنیم تبیین کنیم که چگونه اعتماد به یک برنامه مدون باعث می شود نه تنها در موتور های جستجو جایگاه بهتری کسب کنید، بلکه با صرف منابع کمتر، نتیجه ای پایدار و بلندمدت در جذب ترافیک هدفمند به دست آورید.
استراتژی سئو به چه معناست؟
استراتژی سئو فراتر از انجام تاکتیک های پراکنده، چارچوبی است که مسیر حرکت در بهینه سازی سایت را مشخص می کند و شامل تعریف اهداف، شناسایی مخاطبان هدف، تحقیق کلمات کلیدی، بهینه سازی محتوا و ساختار، لینک سازی و اندازه گیری مستمر عملکرد می شود. این استراتژی برنامه ای است برای ایجاد، بهینه سازی و ترویج محتوا به منظور ارتقای بازدید از وب سایت در نتایج موتور های جستجو و جذب مخاطبان هدف به صورت ارگانیک. این برنامه شامل مجموعه ای از تکنیک ها و فرایند ها مانند تحقیق کلمات کلیدی، بهینه سازی درون صفحه (On-Page SEO) ، بهینه سازی فنی (Technical SEO) و لینک سازی است که در کنار هم باعث افزایش ترافیک طبیعی می شوند. در واقع استراتژی سئو نقشه راه کسب و کار برای رشد ارگانیک در فضای آنلاین است. در ادامه درمورد هر کدام از این موارد توضیح بیشتری می دهیم.
استراتژی های سئو کدام اند؟
۱. سئو داخلی (On-page SEO)
سئو داخلی به تمام اقداماتی که در داخل وب سایت انجام می شود تا موجب بهبود رتبه سایت در موتور های جستجو شود، اشاره دارد. از جمله عناصر کلیدی در سئو داخلی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱.۱. کلمات کلیدی
شناسایی و استفاده مؤثر از کلمات کلیدی مرتبط با کسب و کار و محتوای سایت اولین مرحله سئو داخلی است. کلمات کلیدی باید در عناوین، متا تگ ها و متن اصلی محتوا به کار روند.
۱.۲. بهینه سازی محتوا
محتوای باکیفیت و مرتبط با نیاز کاربران باعث افزایش زمان ماندگاری آن ها در وب سایت می شود. بهینه سازی محتوا شامل استفاده از تصاویر، ویدئو ها و فرمت بندی مناسب (مانند استفاده از عناوین فرعی) می شود.
۱.۳. سرعت بارگذاری صفحه
یکی از عوامل مهم برای رنکینگ بهتر در نتایج جستجو در انواع استراتژی های سئو ، زمان بارگذاری سایت است. بهینه سازی تصاویر، استفاده از کشینگ و کاهش تعداد درخواست های HTTP در افزایش سرعت بارگذاری موثر خواهد بود.
۱.۴. بهینه سازی برای موبایل
با توجه به افزایش استفاده از تلفن همراه، بهینه سازی سایت برای دستگاه های موبایل (Responsive Design) امری ضروری است. موتور های جستجو به سایت های بهینه شده برای موبایل امتیاز بالاتری می دهند.
۱.۵. ساختار URL
استفاده از URLهای کوتاه و خوانا که شامل کلمات کلیدی مرتبط باشند، به جستجوگران کمک می کند تا آسان تر به محتوای سایت دسترسی پیدا کنند. همچنین موتور های جستجو را در ایندکس گذاری بهتر یاری می دهند.
۲. سئو خارجی (Off-page SEO)
سئو خارجی به تمام اقداماتی که خارج از وب سایت انجام می شود تا رتبه سایت بهبود یابد، گفته می شود. برخی از استراتژی های رایج در سئو خارجی عبارتند از:
۲.۱. لینک سازی (Backlinking)
لینک سازی یکی از اصلی ترین استراتژی های سئو خارجی است. افزایش تعداد لینک های ورودی به وب سایت نشان دهنده اعتبار و کیفیت آن است. لینک ها باید از منابع معتبر و مرتبط به دست آیند تا تاثیر بیشتری داشته باشند.
۲.۲. رسانه های اجتماعی
اشتراک گذاری محتوای وب سایت در پلتفرم های اجتماعی ترافیک بیشتری به سایت هدایت می کند و لینک های بیشتری ایجاد می کند. فعالیت در شبکه های اجتماعی به افزایش آگاهی از برند و جذب مخاطبین جدید کمک می کند.
۲.۳. محتوای مهمان (Guest Blogging)
نوشتن مقالات به عنوان مهمان در وب سایت های دیگر و لینک دادن به سایت خود یکی دیگر از روش های موثر برای افزایش اعتبار و ترافیک سایت است. این تکنیک امکان دسترسی به مخاطبان جدید و افزایش اعتبار در صنعت را فراهم می آورد.
۲.۴. بررسی و نظرات
تشویق مشتریان به ارائه نظرات و بررسی محصولات یا خدمات به بهبود سئو خارجی کمک می کند. نظرات مثبت به جلب اعتماد مشتری و ایجاد اعتبار منجر می شود.
۳. سئو تکنیکال (Technical SEO)
سئو تکنیکال به جنبه های پشت صحنه وب سایت و بهبود موارد فنی اشاره دارد که در قابلیت ایندکس شدن و خزیدن موتور های جستجو تاثیر دارد. از جمله این موارد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۳.۱. ساختار سایت
طراحی ساختار سایت به گونه ای که کاربر به راحتی بتواند به اطلاعات مورد نظر دسترسی پیدا کند، بسیار حائز اهمیت است.
۳.۲. فایل robots.txt
این فایل به موتور های جستجو می گوید که کدام بخش های وب سایت را باید ایندکس کنند و کدام بخش ها را نادیده بگیرند. تنظیم صحیح این فایل در بهبود رتبه بندی تاثیرگذار است.
۳.۳. استفاده از HTTPS
انتقال سایت به HTTPS نه تنها موجب امنیت بیشتر می شود، بلکه خود یکی از معیار های موتور های جستجو برای رتبه بندی محسوب می شود.
۳.۴. خطا های ۴۰۴ و ریدایرکت
برطرف کردن خطا های ۴۰۴ و استفاده صحیح از ریدایرکت ها برای هدایت بازدیدکنندگان به صفحه ای مرتبط و صحیح، به بهبود تجربه کاربری و سئو منتهی می شود.
۴. سئو محلی (Local SEO)
سئو محلی مهم ترین استراتژی برای کسب و کار های محلی است. این نوع سئو به کسب و کار های محلی کمک می کند تا در جستجو های منطقه ای بهتر دیده شوند.
۴.۱. ثبت در دایرکتوری ها
ثبت نام در دایرکتوری های محلی و معرفی کسب و کار به موتور های جستجو بهبود سئو محلی را در پی دارد.
۴.۲. نقشه گوگل
مقررات مربوط به Google My Business موجب می شود کسب و کار ها در نتایج جستجو و نقشه ها بهتر دیده شوند. این مقررات در افزایش قابلیت دسترسی و دیده شدن در جستجو های محلی تاثیر گذار خواهد بود.
۴.۳. نظرات کاربران محلی
نظرات مثبت کاربران، به خصوص در پلتفرم های محلی به ایجاد اعتبار و جذب مشتریان جدید می انجامد. پاسخ به نظرات و تعامل با مشتریان نیز در انواع استراتژی های سئو اهمیت ویژه ای دارد.
۵. سئو بر اساس داده های ساختاری (Structured Data SEO)
استفاده از داده های ساختاری (Schema Markup) به موتور های جستجو این امکان را می دهد که محتوای سایت را بهتر درک کنند و نمایش بهتری از آن در نتایج جستجو ارائه دهند. این امر باعث افزایش نرخ کلیک و ترافیک می شود.
۵.۱ Rich Snippets
با استفاده از داده های ساختاری، وب سایت ها می توانند نتایجی با جزئیات بیشتر (Rich Snippets) در نتایج جستجو داشته باشند. این نوع نمایش، تصاویر، امتیازات، قیمت ها و دیگر اطلاعات را در بر می گیرد.
چگونه استراتژی سئو طراحی کنیم؟
برای طراحی این استراتژی های مهم باید کار هایی انجام شوند که در ادامه آن ها طبقه بندی می کنیم و هر یک از موارد را تشریح می کنیم.
- تحقیق کلمات کلیدی
اولین استراتژی سئو تحقیق کلمات کلیدی است؛ زیرا بدون شناخت دقیق واژه ها و عبارات مورد جستجوی مخاطبان، خلق محتوا بی هدف و کم اثر خواهد بود. یکی از ساده ترین و در عین حال قدرتمند ترین روش ها برای یافتن ایده های کلیدی، استفاده از پیشنهادات گوگل (Google Suggest) است. کافی است بخشی از کلمه را در بخش جستجوی گوگل وارد کنید تا فهرستی از عبارات مرتبط نمایش داده شود. این پیشنهادات از داده های واقعی کاربران استخراج می شوند و بیانگر نیاز ها و پرسش های واقعی آن ها هستند. افزون بر این، تمرکز بر کلمات بلند (Long Tail Keywords) به دلیل حجم جستجوی کمتر اما رقابت پایین تر، در رتبه گیری سریع تر اثرگذار اند. برای ارزیابی دقیق حجم جستجو و سختی رقابت می توان از ابزار هایی مانند Semrush، Ubersuggest یا ابزار رایگان Backlinko استفاده کرد.
- تحلیل صفحه نتایج موتور جستجو
پس از گردآوری فهرستی از کلمات کلیدی، نوبت به بررسی و تحلیل صفحه اول نتایج (SERP Analysis) می رسد تا دریابید رقبای شما چگونه این عبارات را پوشش داده اند. کافی است هر یک از کلمات کلیدی را در گوگل جستجو کنید و الگو های موجود در نتایج بالای صفحه را شناسایی کنید. برای مثال ممکن است نتایج عمدتا شامل پست های فهرستی، راهنما های جامع یا ویدیو های آموزشی باشد. این روند اطلاعات ارزشمندی در مورد نیاز ها و علایق کاربران و همچنین نوع محتوای برتر ارائه می دهد و به شما کمک می کند تا قالب مناسب برای تولید محتوای خود را برگزینید.
- تحلیل رقبا
گام بعدی شناسایی و تحلیل رقبا در نتایج موتور جستجو است تا نقاط قوت و ضعف آن ها را دریابید و نقاط فرصت برای خود ایجاد کنید. ابزار هایی مانند Semrush امکان بررسی ترافیک، کلمات کلیدی مشترک و میزان رقابت را به سادگی فراهم می کنند. با ورود به بخش Organic Competitors می توانید فهرستی از رقبای اصلی خود را مشاهده و آنالیز کنید. این تحلیل نباید محدود به تعداد رقبا باشد، بلکه در آن باید به عمق بک لینک ها، استراتژی محتوا و ساختار سایت رقبای کلیدی نیز پرداخته شود.
- تولید محتوای متمایز و برتر
پس از شناخت دقیق بازار و رقبا، ایجاد محتوای متمایز یا پیشتاز مرحله مهم بعدی است. شما یا باید چیزی کاملا نو و متفاوت ارائه دهید، یا نسخه ای از محتوا را بسازید که از همه نمونه های موجود ۱۰ برابر بهتر باشد. گاهی تکنیک آسمان خراش (Skyscraper Technique) بهترین گزینه تلقی می شود. این تکنیک یعنی یافتن مقالات برتر و توسعه آن ها با اطلاعات عمیق تر، داده های به روزتر و طراحی جذاب تر. این رویکرد نه تنها شانس دریافت بک لینک را افزایش می دهد، بلکه به اشتراک گذاری اجتماعی و تعامل کاربر نیز کمک می کند.
- استراتژی سئو موبایل
هنگام تدوین استراتژی سئو یکی از مهم ترین فاکتور هایی که باید در نظر بگیرید بهینه سازی نمایش سایت در گوشی های تلفن همراه و تبلت است. شما باید مطمئن شوید که نمایش سایت و محتوای آن برای کاربرانی که با موبایل از سایت شما دیدن می کنند، به خوبی مرورگر کامپیوتر های رومیزی باشد.
بهینه سازی سایت برای نمایش در موبایل بیش از آنچه تصور می کنید حائز اهمیت است؛ زیرا موجب می شود روز به روز به کاربرانی که از موبایل برای وبگردی استفاده می کنند، افزوده شود. الگوریتم های گوگل نیز محتوای سایت شما را از نظر تجربه کاربری در موبایل ایندکس در درجه اول می کنند. به بیان ساده تر وقتی گوگل می خواهد به سایت شما رتبه بدهد اول این موضوع را در نظر میگیرد که آیا سایت شما برای نمایش در موبایل بهینه شده است یا خیر.
طبق آمار های ارائه شده از سوی گوگل در ایالات متحده آمریکا حدود ۶۱ درصد از جستجو هایی که در گوگل انجام می شود توسط کاربران موبایل صورت می پذیرد. با توجه به مواردی که گفته شد اگر شما سایتتان را برای نمایش در موبایل بهینه نکرده باشید استراتژی سئو شما تقریبا ثمری نخواهد داشت.
باید این موضوع را هم در نظر داشت که بهینه سازی برای موبایل پروسه ای جدا از سئوی سایت ندارد و در این میان، مواردی مانند سئوی لوکال، سرعت لود صفحه و تولید محتوای با کیفیت بسیار مهم هستند.
جمع بندی
همان طور که ملاحظه نمودید، استراتژی سئوی اثرگذار، تلفیقی است از تحقیق دقیق، ایجاد محتوای ارزشمند، بهینه سازی فنی و درون صفحه، لینک سازی موثر و همکاری با شبکه های اجتماعی. با پیروی از چارچوب های ارائه شده و استفاده از ابزار های مناسب می توانید مسیر رشد ارگانیک خود را به گونه ای طراحی کنید که نه تنها در کوتاه مدت نتایج قابل توجه کسب کنید، بلکه حضور پایداری در نتایج جستجو داشته باشید. استمرار در نظارت، آزمون و تطبیق استراتژی با تغییرات الگوریتم های موتور های جستجو، کلید رسیدن به موفقیت طولانی مدت در دنیای آنلاین است.
نظرات کاربران