آنالیز سئو سایت ؛ شرح مراحل و ابراز ها
«اگر اندازه گیری نکنید، نمی توانید بهبود بخشید. تحلیل سئو به شما نشان می دهد چه چیز هایی درست کار می کنند و چه چیز هایی درست کار نمی کنند.» – رند فیشکین (Rand Fishkin)- موسس MOZ. از همین جمله پر معنا می توانیم تا حدود زیادی به اهمیت آنالیز سئو پی ببریم. در حقیقت اولین قدم برای به دست آوردن رتبه مناسب در سرچ های گوگل و ارتقاء سئو، یادگیری تحلیل سئو سایت است. تجزیه و تحلیل SEO اطلاعات مفیدی پیرامون ساختار سایت در اختیار شما قرار می دهد که با استفاده از آن ها می توانید برای ارتقاء رتبه سایت برنامه ریزی و اولویت های کاری خود را مشخص کنید. اما قبل از شروع آنالیز سئو سایت به چه نکاتی باید توجه کنیم؟ در ادامه مقاله به طور کامل به توضیح و آموزش این موضوع می پردازیم.
آنالیز یا تحلیل سئو سایت به چه معناست؟
آنالیز سئو سایت فرآیندی است که در آن عملکرد سایت از نظر بهینه سازی برای موتور های جستجو مورد بررسی قرار می گیرد. این بررسی شامل ارزیابی ساختار سایت، محتوا، سرعت بارگذاری، لینک های داخلی و خارجی و تجربه کاربری می شود. هدف اصلی از این آنالیز، شناسایی مشکلات و فرصت های بهبود است تا سایت در نتایج جستجو رتبه بالا تری کسب کند و تجربه کاربری بهتری ارائه دهد. به عبارت دیگر آنالیز سئو سایت که به عنوان حسابرسی SEO نیز شناخته می شود، یک گزارش از وضعیت کنونی سایت شما است که در تعیین استراتژی های بهبود رتبه آن در گوگل، تاثیر بسیار می گذارد.
این آنالیز موارد لیست شده را بررسی می کند.
- بیشتر ترافیک سایت از کدام قسمت است؟
- استراتژی محتوا چگونه اجرا می شود؟
- بررسی رقبا و موقعیت آن ها در وب
- بررسی صفحات از نظر وجود خطای فنی
- نحوه عملکرد سئو در داخل و خارج از صفحات
با توجه به مواردی که گفته شد، تحلیل سئو سایت، شما را ملزم به ارزیابی موقعیت کنونی آن کرده و مناطقی را که نیاز به پیشرفت دارد، مشخص می کند. با استفاده از این داده ها، می توانید تصویر دقیقی از عملکرد خود ترسیم کنید و نقاط ضعف و فرصت های ارتقاء سایت خود را مشخص نمایید.
اهمیت آنالیز سئو در بهبود عملکرد سایت
همان گونه که خلاصه وار بیان کردیم، آنالیز سئو به مدیران سایت ها کمک می کند تا دریابند کدام بخش های سایت نیاز به بهبود دارد. برای مثال ممکن است متوجه شوند که برخی صفحات دارای محتوای کم ارزش هستند یا سرعت بارگذاری برخی از صفحات پایین است. با شناسایی این مشکلات می توان اقدامات لازم را برای بهبود انجام داد. اقداماتی مانند به روز رسانی محتوا، بهینه سازی تصاویر یا بهبود ساختار لینک ها. این اقدامات نه تنها در بهبود رتبه سایت در نتایج جستجو موثر واقع می شود، بلکه تجربه کاربری را نیز ارتقا می دهد. همچنین بررسی کیفیت محتوا و اطمینان از تطابق آن با نیاز های کاربران و الگوریتم های موتور های جستجو، بر بهبود رتبه سایت تاثیر خود را می گذارد.
مراحل آنالیز سئو سایت کدام است؟
- بررسی فنی سایت (Technical SEO)
این مورد، بررسی سرعت بارگذاری صفحات، ساختار URLها، استفاده از تگ های مناسب، و اطمینان از در دسترس بودن سایت برای موتور های جستجو را در بر می گیرد. در واقع اولین قدم در این مسیر، شناخت و بررسی کانال های ورود کاربران به سایت است. منظور از کانال های ورود، روش های جذب آن ها به سایت است که عبارتند از:
- جذب ارگانیک
- جذب از طریق رسانه های اجتماعی
- جذب از طریق بازاریابی با ایمیل
- جذب از طریق تبلیغات و پرداخت پول
و سایر گزینه هایی که ممکن است کاربران از طریق آن ها با سایت شما آشنا شده باشند. در ایده آل ترین حالت ممکن، بیشتر ترافیک باید از منابع ارگانیک باشد؛ زیرا بهترین و وفادار ترین مشتریان از این طریق وارد می شوند و برای بازدید آن ها از سایت شما هیچ مبلغی پرداخت نشده است. اگر بیشتر ترافیک سایت از روش های غیر ارگانیک باشد، احتمالا لازم است استراتژی سئو خود را تغییر دهید.
- تجزیه و تحلیل استراتژی محتوا
ارزیابی کیفیت و مرتبط بودن محتوا با کلمات کلیدی هدف، بررسی ساختار محتوا و اطمینان از پاسخ گویی به نیاز های کاربران در این مرحله از آنالیز سئو سایت صورت می گیرد. به بیان دیگر، در این مرحله از تحلیل باید جواب سوالات زیر را پیدا کنید:
- آیا محتوا های موجود در سایت شما با یکدیگر ارتباط دارند؟
- آیا شکاف های موجود در سایت نیاز به تولید محتوای جدید دارد؟
- آیا نیاز است مطالب قدیمی سایت خود را دوباره بنویسید و بهینه کنید؟
به طور کلی محتوای شما باید به نقاط ضعف کاربران بپردازد و برای سوالات آن ها پاسخ مناسبی داشته باشد. همچنین به راحتی کاربر را از قسمتی به قسمت دیگر سایت هدایت کند. اگر محتوای شما چنین ویژگی هایی ندارد، باید مطالب جدیدی برای سایت خود تولید کنید.
- ارزیابی کلمات کلیدی و لینک ها
همه ما متوجه نقش مهم کلمات کلیدی در استراتژی تولید محتوا هستیم. در حقیقت استراتژی محتوا تا حد زیادی نشان دهنده استراتژی کلمات کلیدی است. بعد از تشخیص موضوعاتی که باید برای آن ها تولید محتوا کنید، کلمات کلیدی مورد نظر را نیز پیدا خواهید کرد. با استفاده از ابزار های مختلف تجزیه و تحلیل سئو سایت که در ادامه مطلب در مورد آن ها صحبت می کنیم، می توانید کلمات کلیدی برتر را پیدا کنید و آن ها را ارزیابی کنید. همچنین بررسی کنید که آیا برای بهبود سئو به اضافه کردن موارد جدید نیاز دارید یا خیر. از سوی دیگر اهمیت لینک سازی داخلی و خارجی در استراتژی و فرایند تولید محتوا نمی توان نادیده گرفت. این موضوع شامل تحلیل لینک های داخلی برای اطمینان از ساختار مناسب و بررسی لینک های خارجی برای شناسایی فرصت های بک لینک سازی می شود.
- تجزیه و تحلیل رقبا
بررسی عملکرد رقبا در نتایج جستجو، شناسایی کلمات کلیدی مورد استفاده آن ها و یافتن فرصت هایی برای پیشی گرفتن از آن ها از مواردی است که در آنالیز سئو سایت بسیار حائز اهمیت در نظر گرفته می شود. در واقع علاوه بر تعیین کلمات کلیدی برای وب سایت خود که باید برای آن ها تولید محتوا کنید، لازم است بدانید رقبای شما با چه کلماتی رتبه خوبی به دست آورده اند. پیگیری دقیق مطالبی که برای آن ها تولید محتوا کرده اند، بسیار مهم است. در این مسیر سعی کنید نقاط ضعف و قوت رقبا را شناسایی کنید و از آن ها برای پیشرفت خود بهره ببرید. بنابراین پیگیری کلمات کلیدی، آنالیز سئو سایت و شناخت استراتژی محتوای آن ها کار مهم و عاقلانه ای تلقی می شود.
- تجزیه و تحلیل داخلی صفحات وب
محتوا و استراتژی خاص کلمات کلیدی در حالتی تاثیر گذار است که مطمئن شوید تلاش های شما در جهت ارتقاء رتبه صفحات داخلی وب سایت، موفقیت آمیز بوده است و به وضوح قابل تشخیص باشند. به عنوان مثال اگر هدف صفحه مورد نظر رتبه بندی برای یک کلمه کلیدی معین است، آن عبارت باید در تمام قسمت های مهم مانند عنوان متا، توضیحات متا، عنوان صفحه و در محتوای داخلی آن وجود داشته باشد. علاوه بر این با قرار دادن لینک های داخلی مناسب، صفحات خود را به یکدیگر مرتبط کنید. برای انجام درست این کار ابزار سئو سایت بسیاری به صورت آنلاین و رایگان در دسترس خواهد بود.
- تجزیه و تحلیل بیرونی صفحات وب
همان گونه که پیشتر اشاره وار ذکر کردیم، وجود لینک های خارجی در موفقیت SEO اهمیت بسزایی دارد. در صورتی که سایت های باکیفیت و مرتبط با هدف کاری به عنوان سایت مرجع با صفحات شما پیوند داشته باشند، الگوریتم گوگل این موضوع را به عنوان اعتبار و اعتماد شما در نظر می گیرد. آنالیز بک لینک ها و انتخاب استراتژی مناسب برای ایجاد آن ها نیز لازمه موفقیت در دنیای بزرگ وب است. با استفاده از ابزار های سئو به راحتی می توانید بک لینک ها را بررسی کنید.
ابزار های آنالیز سئو سایت
برای به دست آوردن بهترین نتیجه از آنالیز سئو سایت ، باید از ابزار های مناسبی استفاده کنید. خوشبختانه تعدادی از این ابزار های آنلاین وجود دارند که گزارشات کاربردی و بسیار کارآمد و مناسبی را برای شما مهیا می کنند. برخی از مهم ترین آن ها عبارتند از:
- سایت MOZ: ابزاری مناسب جهت بررسی دامنه سایت است.
- سایت SEMrush: مناسب برای بررسی رتبه بندی صفحات، کلمات کلیدی و استخراج خطای فنی صفحات مختلف سایت. همچنین برای تحلیل کلمات کلیدی، بک لینک ها و بررسی رقبا
- سایت Ubersuggest: جستجو و پیگیری دامنه ها و یا کلمات کلیدی خاص را امکان پذیر می کند.
- سایت Alexa: در الکسا استراتژی رقبا را بررسی کرده و شکاف کلید واژه های خود را پیدا کنید.
- Google Search Console: از مهم ترین کاربرد های این سایت، بررسی سوالات مورد جستجو کاربران و نحوه کشف مطالب شما توسط آن ها است. علاوه بر این برای مشاهده عملکرد سایت در نتایج جستجو و شناسایی مشکلات فنی مورد استفاده قرار می گیرد.
- Google Keyword Planner: امکان بررسی عملکرد و سطح رقابت کلمات کلیدی مختلف را برای شما فراهم می کند.
- Google Analytics: می توانید برای بررسی ترافیک سایت، رفتار کاربران و نرخ تبدیل از این ابزار کارآمد بهره ببرید.
- Contentsquare: در تحلیل رفتار کاربران از طریق heatmaps و session recordings و بهبود تجربه کاربری کاربرد دارد.
- Screaming Frog: برای بررسی ساختار فنی سایت و شناسایی مشکلات سئو
- Ahrefs: ابزاری تخصصی برای تحلیل بک لینک ها، تحقیق کلمات کلیدی و بررسی محتوای رقبا. Ahrefs به شناسایی فرصت های لینک سازی و بهبود ساختار لینک های داخلی کمک می کند.
- SEOptimer: ابزاری رایگان برای بررسی سئو سایت که گزارش های دقیقی درباره عملکرد فنی، محتوا و ساختار سایت ارائه می دهد.
- SEO Site Checkup: ابزاری آنلاین برای بررسی سئو سایت که به شناسایی مشکلات فنی، بررسی سرعت بارگذاری و تحلیل متا تگ ها می پردازد.
- Yoast SEO: افزونه ای محبوب برای وردپرس که به بهینه سازی محتوا، متا تگ ها و ساختار لینک ها کمک می کند.
- Rank Math: افزونه ای پیشرفته برای وردپرس که امکاناتی مانند تحلیل سئو، مانیتورینگ رتبه بندی و پیشنهادات بهینه سازی ارائه می دهد.
جمع بندی
آنالیز سئو یکی از بنیادی ترین گام ها در مسیر بهینه سازی وب سایت و دستیابی به رتبه های بالا تر در نتایج موتور های جستجو است. با تحلیل محتوایی می توان فهمید که آیا محتوا های سایت با اهداف کاربر همسو هستند و به نیاز های جستجوی او پاسخ می دهند یا خیر. تحلیل فنی، به شناسایی مشکلاتی مانند کندی بارگذاری، خطا های کدنویسی و ساختار نامناسب URL کمک می کند که می توانند به شدت روی تجربه کاربری و رتبه بندی در موتور های جستجو اثر منفی بگذارند. از سوی دیگر، تحلیل بک لینک ها نشان می دهد که چه میزان اعتبار و اعتماد از سوی سایت های دیگر به وب سایت شما داده شده است.
یک آنالیز دقیق و اصولی نه تنها میتواند به بهبود رتبه وب سایت در نتایج جستجو منجر شود، بلکه می تواند تجربه کاربری، نرخ تبدیل، تعامل کاربران و حتی وفاداری آن ها را به شکل چشمگیری افزایش دهد. بنابراین اگر قصد دارید حضوری قدرتمند تر و پایدار تری در فضای آنلاین داشته باشید، تنها آنالیز سئو را پیشنهاد نمی دهیم، بلکه آن را ضرورتی غیر قابل چشم پوشی در نظر می گیریم. در آخر نیز مطلب خود را با سخنی از آلیدا سولیس، مشاور بین المللی سئو به پایان می بریم. او اذعان می دارد که:«یک تحلیل سئوی خوب فقط جمعآوری داده نیست، بلکه تبدیل دادهها به بینشهای عملی است.»
نظرات کاربران