ایمنی و بهداشت محیط کار

ایمنی و بهداشت محیط کار چه اهمیتی دارد؟

شاید تا به حال شنیده باشید که در محل کاری به خاطر ایمن نبودن اتفاقاتی ناگوار پیش آمده است. بسیاری از مشاغل خصوصا مشاغل پرخطر نیازمند رعایت ایمنی و بهداشت محیط کار هستند؛ زیرا علاوه بر اینکه سبب افزایش ایمنی می شود سبب حفظ سلامت جسمانی و روانی، رضایت کارکنان و… می شود. هر کاری طبیعتا مشکلات و خطرات  منحصر به خود را دارد اما با رعایت یک سری اصول اولیه می توان تا حد امکان از مشکلات پیش رو جلوگیری کرد. اگر این مسئله برای شما هم از اهمیت بالایی برخوردار است پیشنهاد می کنیم این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

الزامات حفظ ایمنی و بهداشت محیط کار از سمت کارفرمایان

ایمنی و بهداشت محیط کار

بر اساس قوانینی که در هر کشوری تعیین شده است تمامی ارگان ها و کارفرمایان موظف اند که بهداشت و ایمنی محل کار کارکنان را طوری فراهم کنند که به کارکنان از لحاظ ایمنی و بهداشت محیط کار اطمینان خاطر بدهند. البته به این نکته باید توجه داشت که رعایت ایمنی به تنهایی از سمت کارفرمایان کفایت نمی کند و لازم است کارکنان هم همکاری کنند. برای ایجاد محیطی سالم و ایمن لازم است که از قبل خطرات احتمالی هر شغلی شناسایی و ارزیابی شود که بتوان در مقابل آن اقدامات لازم را انجام داد.

پیشگیری از خطرات احتمالی

در ادامه به بررسی مواردی که می‌ تواند از خطرات جلوگیری کند یا احتمال اتفاق افتادن آن را کاهش دهد می پردازیم:

  • شناسایی و کنترل خطرات احتمالی: به دنبال خطرات بالقوه برای سلامت کارکنانتان باشید و اقدماتی را برای از بین بردن یا کاهش آن ها انجام دهید.
  • آموزش و آشنا کردن کارکنان: قبل از شروع کردن اشخاص به کار، حتما لازم است که آن ها را با تمام خطرات و اقداماتی که لازم است در مواجهه با آن آماده باشند، آشنا کنید و اطمینان حاصل کنید که به موارد ذکر شده آگاه است.
  • تعیین قوانین ایمنی: هر شغلی باید قوانین و مقرراتی را برای کار خود وضع کند و تمام افراد مشغول به آن کار موظف به انجام آن باشند.
  • تجهزیات فردی یا PPE: اگر کار شما طوری است که نیاز به تجهیزات فردی یا PPE دارد حتما باید تهیه شود.
  • ایجاد اطمینان: اطمینان حاصل کنید که با تدابیر ایمنی که پیش گرفته اید اصلا جای نگرانی یا مشکلی برای کارکنان وجود ندارد.

اگر دوست دارید که در محیطی ایمن زندگی کنید، می توانید با رعایت نکات بالا هم باعث حفظ امنیت محیط کار خود، هم پرسنلی که در آنجا مشغول به کار هستند شوید.

مفهوم بهداشت حرفه ای در زبان ساده

بهداشت حرفه ای

بهداشت حرفه ای توانایی افراد برای انجام شغل و وظایف خود است به گونه ای که کمترین آسیب به سلامتی آن ها وارد شود. سلامتی تنها به معنای عدم بیماری نیست، بلکه سلامتی از نظر جسمانی، روانی، اجتماعی و… است.

آمار های سال 2021 در خصوص عدم رعایت بهداشت حرفه ای

در این بخش به آمار تعداد افرادی که در سال 2021 دچار مشکلات بهداشتی ناشی از کار شده اند می پردازیم:

بیماری های ناشی از کار: 1.7 میلیون کارگر

آسیب های غیر کشنده: 0.4 میلیون کارگر

فوت: 142 کارگر

مشکلات از جمله استرس و اضطراب و افسردگی: 0.8 میلیون

اختلالات عضلانی و اسکلتی: 0.5 میلیون کارگر

بیماری های مرتبط با کار: 0.6 میلیون کارگر

این آمار هاییی است که در سال 2021 مشخص شده است و حتی در سال های 2020-2021 که شیوع همه گیری کرونا بود ما حدودا 93000 کارگر مبتلا به کووید 19 در محل کار را داشته ایم. بنابراین رعایت ایمنی و بهداشت تعیین شده، واجب است.

ارزیابی خطر سلامت و ایمنی در مفهومی ساده

ارزیابی خطر سلامت

کارفرمایان علاوه بر ایجاد ایمنی کارکنان موظف اند که ایمنی افرادی که از محل کار بازدید می کنند را هم فراهم کنند؛ همچنین باید ناظر بر اجرای قوانین ایمنی و بهداشت محیط کار هم باشند.

مراحل ارزیابی خطرات

این مورد شامل 5 مرحله است که باید همه آن رعایت شود:

  1. شناسایی خطرات: تمامی مواردی که ممکن است برای شخصی خطر داشته باشد را شناسایی کنید.
  2. شناسایی افراد: تمامی افرادی که ممکن است در مواجهه با خطرات آسیب ببینند را شناسایی کنید.
  3. اقدامات لازم: اقدامات لازم را برای کنترل این حوادث در نظر بگیرید.
  4. ثبت یافته ها: لازم است که تمام یافته های خود را ثبت کنید تا قبل از وقوع خطرات پیش رو آن ها را به صورت مکتوب داشته باشید.
  5. تغییرات لازم: در صورت وجود هر گونه تغییر داده ها را به روز کنید.

با انجام دادن و رعایت موارد بالا مطمئنا سبب کاهش یا حذف خطرات احتمالی خواهیم شد.

جمع بندی

برای اینکه کارکنان یک ارگان در حین حضور در محل کار از ایمنی و بهداشت در محیط کار برخوردار باشند، لازم است که کارفرمایان دستورالعمل هایی را تعیین کنند؛ البته تعیین کردن به تنهایی کافی نیست و افراد موظف به انجام آن هستند. در مرحله اول لازم است که خطرات احتمالی را شناسایی نموده و سپس برای پیشگیری از آن دستورالعمل هایی را تعیین و اجرا کنند. این قوانین نباید فقط مختص کارکنان باشد؛ بلکه باید تمام افرادی که در آن محل رفت و آمد دارند، از جمله بازدید کنندگان و… را در بر بگیرد. تمامی این قوانین برای آرامش و اطمینان خاطر بیشتر کارکنان است، پس با رعایت آن سبب بهبود کار خواهیم شد.

نظرات کاربران