dns server چیست و چگونه کار می کند ؟
سرور دی ان اس مشابه یک دفترچه تلفن جهانی برای اینترنت است. این سرور ها نام های دامنه ها را به آدرس های IP که برای برقراری ارتباط کامپیوتر ها با یکدیگر ضروری است، ترجمه می کنند. سرور های دی ان اس با طی کردن یک سری مراحل می توانند آدرس های آی پی را به دامنه تبدیل کنند تا افراد بتوانند به راحتی در اینترنت به جست و جو بپردازند. سرور های دی ان اس نقش حیاتی در عملکرد اینترنت دارند و به کاربران امکان می دهند تا به آسانی با استفاده از نام های دامنه به جای آدرس های IP پیچیده، به وب سایت ها و منابع آنلاین دسترسی پیدا کنند. در این مقاله برای آشنایی بیشتر درمورد این که dns server چیست توضیح خواهیم داد.
Dns server چیست؟
سیستم نام دامنه یا همان دی ان اس را می توان دفترچه تلفن اینترنت در نظر گرفت. زمانی که کاربران نام دامنه هایی مانند google.com را در مرورگر های وب خود وارد می کنند، DNS مسئولیت یافتن آدرس IP صحیح برای آن وب سایت را بر عهده دارد. مرورگر ها از این آدرس ها برای برقراری ارتباط با سرور های اصلی، سرور های لبه توزیع محتوا یا همان CDN و برای دسترسی به اطلاعات وب سایت استفاده می کنند. در مورد این که dns server چیست و چه نقشی در دارد، باید گفت که تمام فرآیند ها با سرور های DNS، ماشین هایی که به طور اختصاصی برای پاسخ به پرس و جو های DNS طراحی شده اند، انجام می شوند.
سرور چیست؟
سرور دستگاه یا برنامه ای است که به طور اختصاصی برای ارائه خدمات به برنامه های دیگر که به آن ها «کلاینت» گفته می شود، طراحی شده است. کلاینت های DNS که در اکثر سیستم های عامل دسکتاپ و موبایل امروزی تعبیه شده اند، به مرورگر های وب امکان برقراری ارتباط با سرور های DNS را می دهند.
Dns server چگونه کار می کند؟
برای این که بهتر درک کنید dns server چیست ، باید با نحوه کار کردن آن آشنا شوید. فرآیند یافتن آدرس IP برای یک نام دامنه توسط سرور های DNS بدون در نظر گرفتن حافظه پنهان (cache) همکاری چهار نوع سرور را شامل می شود:
- بازگشت دهنده بازگشتی (Recursive Resolver) یا حلکننده DNS: این سرور، پرس و جو را از کلاینت DNS دریافت می کند و با دیگر سرور های DNS برای یافتن آدرس IP صحیح به اشتراک می گذارد. در واقع پس از دریافت درخواست از کلاینت، خود به عنوان یک کلاینت عمل می کند و با سه نوع دیگر از سرور های DNS برای یافتن IP درست ارتباط برقرار می کند.
- سرور ریشه: اولین گام در ترجمه (حل) نام های دامنه قابل خواندن توسط انسان به آدرس های IP، برعهده سرور ریشه است. این سرور، آدرس سرور DNS مربوط به دامنه سطح بالا (TLD) را مانن «.com» یا «.net» که اطلاعات دامنه های مربوط به خود را در خود جای داده است، به عنوان پاسخ به بازگشت دهنده ارسال می کند.
- سرور دامنه سطح بالا(TLD) : در پاسخ به این سوال که dns server چیست و چگونه کار می کند باید بگوییم که در مرحله بعد، بازگشت دهنده از سرور TLD استعلام می گیرد. سرور TLD با ارسال آدرس IP سرور معتبر (Authoritative Nameserver) به آن دامنه، پاسخ می دهد.
- سرور معتبر :(Authoritative Nameserver)سپس، بازگشت دهنده از سرور معتبر که مسئولیت اطلاعات یک دامنه خاص را بر عهده دارد، استعلام می گیرد و این سرور در نهایت، آدرس IP سرور اصلی (Origin Server) را ارسال می کند.
در نهایت بازگشت دهنده، آدرس IP سرور اصلی را به کلاینت ارسال می کند. کلاینت با استفاده از این آدرس IP می تواند مستقیما با سرور اصلی ارتباط برقرار کند. سرور اصلی نیز با ارسال داده های وب سایت که توسط مرورگر وب قابل تفسیر و نمایش است، پاسخ می دهد.
حافظه پنهان DNS (DNS Caching)
برای این که بهتر درک کنید dns server چیست ، باید با حافظه پنهان دی ان اس نیز آشنا شوید. علاوه بر فرآیند ذکر شده، بازگشت دهنده های بازگشتی می توانند با استفاده از داده های ذخیره شده در حافظه پنهان یا همان کش به پرس و جو های DNS پاسخ دهند. پس از بازیابی آدرس IP صحیح برای یک وب سایت خاص، این اطلاعات برای مدت زمان محدودی در حافظه پنهان ذخیره می شود. در این بازه زمانی، اگر هر کاربر دیگری درخواستی برای همان نام دامنه ارسال کند، بازگشت دهنده می تواند از فرآیند جست و جوی معمولی DNS صرف نظر کند و به سادگی با آدرس IP ذخیره شده در حافظه پنهان به کاربر پاسخ دهد.
پس از انقضای زمان ذخیره در حافظه پنهان، بازگشت دهنده باید دوباره آدرس IP را بازیابی کند و یک ورودی جدید در آن ایجاد نماید. این محدوده زمانی که با عنوان «زمان باقی مانده برای زیستن» (TLL) شناخته می شود، در دی ان اس هر وب سایت تنظیم می شود. به طور معمول TTL بین 24 تا 48 ساعت است. TTL ضروری است، زیرا سرور های وب گاهی اوقات آدرس IP خود را تغییر می دهند؛ بنابراین بازگشت دهنده ها نمی توانند برای همیشه همان IP را از حافظه پنهان ارائه دهند.
امنیت DNS
تا به اینجا به این سوال که DNS Server چیست پاسخ داده شد. حال بهتر است که درمورد سیستم امنیتی DNS ها بیشتر بدانید. اختلال در عملکرد و امنیت سرور های DNS می تواند تأثیرات مخرب گسترده ای بر کاربران، کسب و کار ها و کل اینترنت داشته باشد. این سرور ها مانند هر عنصر دیگری که به اینترنت متصل است، در برابر طیف وسیعی از حملات و جعل هویت توسط عوامل مخرب، آسیب پذیر هستند. اقدامات امنیتی DNS مانند DNSSEC به جلوگیری از چنین حملات کمک می کند و امنیت هر دو سرور و کاربرانی را که به آن ها وابسته اند، تأمین می کند.
جمع بندی
در این مقاله درمورد این که DNS Server چیست توضیح داده شد. اشاره کردیم که سیستم نام دامنه (DNS) نقشی اساسی در عملکرد اینترنت ایفا می کند. این سیستم به عنوان دفترچه تلفن اینترنت عمل می کند و نام های دامنه قابل فهم انسان مانند google.com را به آدرس های IP قابل درک کامپیوتر ترجمه می کند. این فرآیند ترجمه برای برقراری ارتباط بین کامپیوتر ها و دسترسی به وب سایت ها و منابع آنلاین ضروری است. سرور های DNS در این فرآیند ترجمه نقش کلیدی دارند. این سرور ها به صورت سلسله مراتبی سازمان یافته اند و با یکدیگر همکاری می کنند تا آدرس IP صحیح را برای افزایش اعتبار دامنه پیدا کنند.
نظرات کاربران